משה קפלינסקי פלג, יו"ר בזן, הידוע גם בכינויו "קפלן", הוא דמות מרכזית בנוף הישראלי, שהטביע את חותמו הן בזירה הצבאית והן בעולם העסקים. נולד ב-20 בינואר 1957, קפלינסקי הוא אלוף בצה"ל בדימוס ומנהל בכיר בתעשייה הישראלית, המגלם בקורות חייו את סיפורה של ישראל המודרנית.
שורשים ומשפחה
משה קפלינסקי נולד, גדל והתחנך במושבה גדרה, עיירה בעלת היסטוריה עשירה בדרום ישראל. הוא בנם של לאה וברוך, כאשר אביו היה חבר בארגון ההגנה – הארגון הצבאי היהודי העיקרי בתקופת המנדט הבריטי. ברוך קפלינסקי לא רק היה חבר בהגנה, אלא גם סייע למעפילים ואף גורש למחנות מעצר בקפריסין, מה שמשקף את המחויבות העמוקה של המשפחה לציונות ולהקמת המדינה.
כיום, משה מתגורר בתל אביב, לב הכלכלה והתרבות הישראלית. הוא נשוי לפנינה ואב לשני בנים, ממשיך את מסורת המשפחה של שירות ומחויבות למדינה. אחיו, רזי קפלינסקי, הוא אלוף-משנה במילואים, ששירת כסגן מפקד עוצבת אדום, מה שמדגיש את המסורת הצבאית העמוקה במשפחה.
השכלה וגיבוש אישיות
ההשכלה של קפלינסקי משקפת את השילוב הייחודי של יכולות צבאיות ועסקיות שאפיינו את הקריירה שלו. הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ומינהל עסקים מאוניברסיטת בר-אילן, מוסד המשלב לימודים אקדמיים עם ערכים יהודיים. את התואר השני במינהל עסקים השלים באוניברסיטת תל אביב, כשסיים בהצטיינות, מה שמעיד על כישוריו האקדמיים הגבוהים.
במקביל להשכלתו האזרחית, קפלינסקי השקיע רבות בהכשרתו הצבאית. הוא בוגר המכללה הבין-זרועית לפיקוד ולמטה של צה"ל, מוסד היוקרתי המכשיר את הקצונה הבכירה של ישראל. בנוסף, הוא השלים קורס מתקדם לקציני חי"ר בצבא ארצות הברית, מה שהעשיר את הידע הצבאי שלו בפרספקטיבה בינלאומית.
קריירה צבאית מפוארת
תחילת הדרך בגולני
קפלינסקי התגייס לצה"ל בשנת 1976 ובחר להתנדב לחטיבת גולני, אחת מחטיבות החי"ר המובחרות של צה"ל. הוא עבר מסלול הכשרה מקיף, כולל קורסי מ"כים וקצינים, מה שהניח את היסודות לקריירה צבאית מרשימה.
כבר בתחילת דרכו, קפלינסקי השתתף במבצע ליטני ב-1978, כשפיקד על מחלקה בגדוד 17 של קורס מ"כים. מבצע זה היה הפעולה הצבאית הגדולה הראשונה של ישראל בלבנון, והיווה את תחילתו של מעורבות ישראלית ארוכת שנים בזירה הלבנונית.
עלייה בסולם הפיקוד
לאורך השנים, קפלינסקי טיפס במעלה הדרגות והתפקידים בחטיבת גולני. הוא שימש כקצין מבצעים גדודי, מפקד פלוגה וקצין אג"ם של החטיבה. ב-1981 הוא הרחיב את ניסיונו כשעבר ליחידת שלדג המובחרת, שם שימש כקצין אג"ם.
נקודת מפנה משמעותית בקריירה של קפלינסקי הגיעה ב-1982, כשמונה למפקד סיירת גולני בדרגת רב-סרן. במהלך מלחמת לבנון הראשונה, הוא הוביל את הסיירת בקרב על כיבוש מצודת הבופור, קרב קשה שבו נפצע קפלינסקי עצמו ואיבד את קודמו בתפקיד, גוני הרניק, יחד עם חמישה חיילים נוספים. למרות הפציעה, קפלינסקי חזר לתפקידו לאחר שלושה חודשים והמשיך להוביל את הסיירת בלחימה בגזרת ביירות.
מפקד בכיר ומעצב מדיניות
עם העלייה בדרגות, קפלינסקי המשיך לקבל תפקידי פיקוד משמעותיים. ב-1985 מונה למפקד גדוד 13 בחטיבת גולני, ובהמשך שימש כסגן מפקד החטיבה. ב-1990, כבר בדרגת אלוף-משנה, פיקד על חטיבת החרמון ועל עוצבת חירם, תפקידים שהעמיקו את מומחיותו בהגנת גבול הצפון.
שיא הקריירה שלו בגולני הגיע ב-1993, כשמונה למפקד החטיבה. בתפקיד זה, קפלינסקי הוביל מהלכים משמעותיים, כולל הקמת יחידת אגוז – יחידה מיוחדת שהוקמה למלחמה בחזבאללה. יוזמה זו שיקפה את יכולתו של קפלינסקי לזהות צרכים מבצעיים ולהוביל שינויים ארגוניים משמעותיים.
אלוף בצה"ל
ב-2001, קפלינסקי הועלה לדרגת אלוף ומונה למזכיר הצבאי של ראש הממשלה אריאל שרון, תפקיד שהעניק לו תובנות עמוקות לגבי הממשק בין הדרג הצבאי והמדיני. בהמשך, כמפקד פיקוד המרכז (2002-2005), הוביל מאמצים משמעותיים במאבק בטרור הפלסטיני, והצליח להביא לירידה משמעותית בכמות הפיגועים.
שיא הקריירה הצבאית של קפלינסקי הגיע עם מינויו לסגן הרמטכ"ל ב-2005. בתפקיד זה, הוא היה מעורב בניהול מלחמת לבנון השנייה ב-2006, ואף נשלח על ידי הרמטכ"ל דן חלוץ לפקד על כוחות בפיקוד הצפון בשלבים האחרונים של המלחמה.
המעבר לעולם העסקים
לאחר פרישתו מצה"ל ב-2007, קפלינסקי פנה לקריירה עסקית מגוונת ומאתגרת. ב-2008, הוא מונה למנכ"ל חברת בטר פלייס ישראל, חברת הזנק שאפתנית שעסקה בפיתוח תשתיות לרכבים חשמליים. למרות שהמיזם בסופו של דבר לא צלח, הניסיון הזה העניק לקפלינסקי תובנות חשובות בניהול חברות טכנולוגיה וחדשנות.
ב-2013, קפלינסקי עבר לתעשייה המסורתית כשמונה למנכ"ל נשר מפעלי מלט ישראליים, תפקיד אותו מילא במשך שבע שנים. בתקופה זו, הוא הוביל את אחת החברות הגדולות והוותיקות בישראל, תוך התמודדות עם אתגרי השוק המשתנה והרגולציה הסביבתית.
במקביל לתפקידיו הניהוליים, קפלינסקי המשיך לתרום לחברה הישראלית. ב-2019 הוא מונה ליו"ר עמותת גולני, תפקיד המשקף את מחויבותו המתמשכת לחיילי צה"ל ולמורשת הצבאית.
בשנים האחרונות, קפלינסקי הרחיב את פעילותו העסקית לתחומים נוספים. הוא כיהן כדירקטור באלביט מערכות, חברת הביטחון המובילה, ובחברת אוגווינד אנרגיה טק אחסון, המתמחה בפתרונות אנרגיה מתקדמים. ב-2020, הוא חזר לתעשייה הכבדה כמנכ"ל בתי זיקוק לנפט, ובהמשך מונה לתפקיד יו"ר בזן, תפקיד אותו הוא ממלא עד היום.
מורשת ותרומה
הקריירה המגוונת של משה קפלינסקי משקפת את יכולתו הייחודית לשלב בין מנהיגות צבאית לניהול עסקי. מהשדות של לבנון ועד למשרדי ההנהלה של חברות מובילות במשק, קפלינסקי הוכיח את עצמו כמנהיג מעורר השראה ומנהל מוכשר.
תרומתו לביטחון ישראל, בעיקר בתקופתו כמפקד פיקוד המרכז, הייתה משמעותית בהפחתת איום הטרור. במגזר העסקי, הוא הוביל חברות בתחומים מגוונים, מטכנולוגיה ירוקה ועד תעשייה כבדה, תוך התמודדות עם אתגרים כלכליים וסביבתיים מורכבים.
משה קפלינסקי מייצג דור של מנהיגים ישראלים שצמחו מתוך השירות הצבאי והצליחו להעביר את כישורי המנהיגות והניהול שלהם לעולם העסקים. סיפור חייו משקף את ההיסטוריה של ישראל המודרנית – מהמאבק לעצמאות, דרך האתגרים הביטחוניים המתמשכים, ועד להתפתחותה של ישראל כמעצמה טכנולוגית וכלכלית.