אנרג'יאן

מי אנחנו?

אנרג'יאן

אנרג'יאן פי אל סי ( Energean PLC) היא חברה ציבורית בריטית, העוסקת באמצעות שותפויות וחברות בנות, בחיפושי נפט וגז טבעי והפקתם בישראל, ביוון, בים התיכון ובים הצפוני.

היסטוריה כללית

אנרג'יאן נוסה בשנת 2007 ורכשה את חברת kavala 0il S.A.. כיום אנרג'יאן היא חברת האנרגיה הגדולה ביותר בישראל. החברה
מתמחה בהפקת גז ונפט ובמכירתם ללקוחות בישראל ובחו"ל. החברה מחזיקה במניות בשדות הגז תנין וכריש בישראל וגם בשדה
הגז אפסילון במפרץ קוואלה ביוון.

החברה בהמשך דרכה המשיכה להתפתח בקצב מסחרר וחתמה על חוזים לאספקת גז בהיקף של 4.2 מיליארד וגם בנוסף יתמה על הסכם מימון לפיתוח תנין וכריש ב1.3 מיליארד דולר עם קבוצת משקיעים בין לאומית. בהמשך להצלחה, החברה יצאה להנפקה ראשונה לציבור בבורסה לניירות ערך בלונדון וכן החלנו מניות החברה להיסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

ביוני 2018 על מנת לפתח עוד את התפתחות החברה באזור הים התיכון החלה במשא ומתן עם הרשות הפלסטינית לפיתוח מאגר הגז הימי מרין שמול חופי עזה ובינואר 2019 חתמה על הסכם לאספקת גז לחברת IPM, הבונה תחנת כוח חדשה בבאר טוביה.

בזמן הקידוחים ונסיונות מציאת גז הגיע הרגע הגדול במרץ 2019 שבה הכריזה החברה על תגלית גז חדשה באסדת כריש צפון, הצמוד למאגר כריש, בהיקף של כ-28-42 מיליארד מ"ק (BCM), אשר נחשב לאחד התגליות הגדולות של מאגרי אנרגיה טבעית בים התיכון. בנובמבר 2019, עדכנה החברה בדבר כמות של BCM 36 של גז "In Place" לפי האומדן הטוב ביותר, ובטווח שבין BCM 30-51, וכן מספר מרשים של כ34 מיליון חביות נוזלים.

הרחבת פעילות החברה

ביוני 2019 התרחבה החברה בישראל עם חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל לבניית ותחזוקת חלק מהמקטע המזרחי של מערכת הולכת הגז הטבעי של ישראל תמורת סכום של 369 מיליון שקל. המערכת כוללת מקטע ימי, המתחיל במרחק 10 ק"מ מן החוף, ומקטע חופי, מגיע עד תחנת הפחתת הלחץ מזרחית לכביש 2 (כביש החוף). על פי ההסכם, לאחר תחילת הזרמת גז במערכת המערכת תועבר לבעלות מלאה של חברת נתג"ז. אנרג'יאן לא תידרש לשלם על שימוש במערכת להובלת גז משדות תנין וכריש ובכך צמצמה משמעותית את ההוצאות של עבודתה בישראל.

ביוני 2019, עלו דיווחים שאנרג'יאן מקיימת מגעים צמודים עם גופים פיננסים משמעותיים לקראת גיוס אפשרי של עד 1.5 מיליארד דולר להרחבת השוק עוד יותר.

ביולי 2019 רכשה אנרג'יאן את נכסי הגז והנפט של חברת האנרגיה האיטלקית אדיסון (Edison E&P) בתמורה לסכום של כ-750 מיליון דולר. אנרג'יאן גייסה כ-265 מיליון דולר באמצעות הנפקת מניות ונטלה הלוואת גישור בהיקף של כ-600 מיליון דולר לצורך מימון העסקה, מה שמצביע על אמינות מבחינת משקיעים. החברה התחייבה לשלם 100 מיליון דולר נוספים בכפוף להזרמת גז ראשון ממאגר קסיופיאה, המצוי במים הכלכליים של איטליה. באוקטובר 2019, מכרה אנרג'יאן את נכסי הנפט בסקנדינביה ובים הצפוני לחברת האנרגיה הבריטית נפטון, בתמורה ל־250 מיליון דולר. במאי 2020, אנרג'יאן דיווחה על ביטול הסכם המכירה לנפטון, אשר נסוגה מהעסקה בעקבות המצב הרעוע בשוק בעקבות הקורונה. עקב ביטול העסקה נפטון הייתה צריכה לפצות את אנרג'יאן בפיצוי של 5 מיליון דולר.

לא תמיד הכל הלך חלק בשביל חברת אנרג'יאן, בנובמבר 2019 הוגשה בבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה על ידי איש העסקים בני שטיינמץ יחד עם קבוצת צבר גז ונפט בהיקף 603 מיליון שקל כנגד אנרג'יאן ישראל ונגד מייסדה מת'יוס ריגאס, בטענה כי אנרג'יאן עשתה 'תרגיל עוקץ', פעלה בניגוד להסכמות ומנעה ממנה את חלקה הכלכלי בפעילות בישראל. חברת אנרג'יאן דחתה את הטענות ומסרה בתגובה כי היא בעלת הזכויות במאגרים כריש ותנין שאותן רכשה כדין באישור ממשלת ישראל ושהיא מתנהלת בשקיפות מלאה ובהתאם לכל הוראות החוק. ב-25 בנובמבר 2019, חברות צבר ונאמאקס שלחו מכתב לממונה על הנפט שבמשרד האנרגיה יוסי וירצבורגר, שבו הם התלוננו על התנהלות שאינה תקינה לכאורה מצד חברת אנרג'יאן.

גדילתה בשוק הישראלי

בינואר 2020, החברה חתמה על מזכר הבנות עם תאגיד הגז של יוון (DEPA) למכירת גז טבעי בהיקף של עד BCM 2 בכל שנה לאורך ההסכם מן המאגרים הישראליים של החברה ליוון, באמצעות פרויקט ה-EASTMED, צינור הגז הימי בין ישראל לאירופה, אשר ההשקעה בהקמתו הוערכה בכתשעה מיליארד דולר.

בספטמבר 2020, דווח כי אנרג'יאן תתחרה עם חברת שברון על קבלת רישיון ימי חדש לחיפושי גז ונפט בחלק אשר ממוקם במים הכלכליים של ישראל – חלקו הדרומי במרחק כמה עשרות קילומטרים מערבית לראש הנקרה, וחלקו הצפוני מרוחק כ-70 ק"מ מהעיר צור שבלבנון. בחודש ינואר 2021 פורסמה חוות דעת של ועדת הריכוזיות, בראשות הממונה על התחרות עוה"ד מיכל הלפרין, בה המליצה הוועדה לפסול את השתתפותן של החברות דלק ונובל אנרג'י בהליך התחרותי מחשש להגברת כוח המיקוח של אלה, ולאפשר את זכייתה של חברת אנרג'יאן.

נכון לחודש ינואר 2020, לאנרג'יאן הסכמים חתומים למכירת גז טבעי בהיקף של 7.4 מיליון מטרים מעוקבים (BCM) אשר כל הגז נמכר לשוק הישראלי.

במאי 2022, הודיעה אנרג'יאן על גילוי מאגר גז סמוך לחופי ישראל במסגרת הקידוח שנערך במים ישראלים שנמצא בין קידוח כריש לקידוח תנין. במאי 2022, הודיעה אנרג'יאן על גילוי מאגר גז נוסף סמוך לחופי ישראל ב בבאר הרמס הדרומית למאגר הגז תמר.