אלקטריאון וירלס

מי אנחנו?

הרכבים החשמליים שבשנים האחרונות משתלטים על כבישי ישראל והעולם הם בהחלט פתרון מצוין לחסכון באנרגיה ושמירה על הסביבה (לצד יתר היתרונות האחרים שלהם). אמנם, הם דורשים תשתיות אחרות שלאו דווקא מופעלות או מתוחזקות כראוי. אלקטריאון, או בשמה המלא – אלקטריאון וירלס בע"מ, היא חברה ציבורית שפועלת לייצור פתרונות טעינה לרכבים חשמליים.

החברה הוקמה בשנת 2013 על ידי שלושה שותפים – המנכ"ל אורן עזר, המדען הראשי חנן רומבק וג'ני כהן דרפלר. שמה היה אלקטריק רואד בע"מ והיא נועדה לפיתוח של טכנולוגיית טעינה אלחוטית לרכבים. כ- 5 שנים לאחר מכן, בשנת 2018, שולבה החברה בשלד בורסאי ובמרץ של אותה שנה קיבלה את שמה הנוכחי – אלקטריאון וירלס בע"מ.

פעילות בין לאומית

בחודש אוגוסט של שנת 2021, מונה לנשיא החברה ראובן ריבלין, כאשר אחד מתפקידיו המרכזיים הוא לקדם שיתופי פעולה של החברה עם חברות וממשלות וכן לחשוף בפני מקבלי ההחלטות שלהן את פעילותה. כיום אלקטריאון מחזיקה מספר חברות בת הפועלות בארצות שונות.

מימון ותוכנית פעילות

אלקטריאון מקבלת מענקים ממשלתיים כמו מענקים מטעם רשות החדשנות בישראל העומדים על סכום של מעל ל-13 מיליון ₪, כמו גם מענקים מטעם משרד האנרגיה, ממשלת שוודיה המגיעים לסכומים כפולים ומכופלים מכך.

תחילה ביקשה החברה לספק פתרונות לכלי תחבורה מסחריים כמו ציי הרכבים של חברות משלוחים, התחבורה הציבורית, אספקות, הובלות וכיוצא באלו. בהמשך שולב בתוכנית הפעילות גם שוק הרכבים הפרטי.

הטכנולוגיה עליה מבוססת אלקטריאון

הטכנולוגיה על בסיסה עובדים הפתרונות של אלקטריאון מורכבת מתשתיות סלילים, יחידות אנרגיה ומקלטים, ומאפשרת טעינה של רכבים חשמליים הן בעת חנייה (טעינה סטטית), הן בעת נסיעה (טעינה דינמית) והן בעת תזוזה איטית של הרכב (טעינה חצי דינמית).

הסלילים נמצאים מתחת לכביש או רצפת החניון ומופעלים על ידי מעבר של כלי תחבורה מתאים מעליהם. יחידות האנרגיה מחוברות לסלילים ומעבירות אליהם חשמל מרשת החשמל. המקלט מסייע להעברת האנרגיה החשמלית מן הסלילים אל סוללת הרכב.

כבישים חשמליים בישראל ובאירופה

בישראל נחל את פעילותו הפיילוט בשבת 2016, במהלכו הוטען אוטובוס חשמלי של חברת דן על ידי תשתית שהקימה אלקטריאון בשיתוף חברת החשמל ברחוב פרסית שבתל אביב. בשנת 2022 תם הפיילוט ואיתו השימוש באוטובוס הזה, והם הועברו למתחם הניסויים של החברה במטה שלה בבית ינאי.

בשוודיה הוחלט על המשכת פרויקט בכביש ציבורי לתקופה נוספת על מנת לבדוק דור חדש של מקלטים, וכן הוטמנה תשתית נוספת לבחינת ההשפעה של הטכנולוגיה על נזקי אקלים על הכביש. גם בגרמניה החברה מנהלת פרויקטים ניסיוניים לשיפור וייעול הטכנולוגיה והאפקט שלה, על כביש מהיר ובמתחמים פרטיים.

הסכמים לעמדות נסיעה

בשנת 2021 הודיעה החברה על פיילוט משותף עם חברת האוטובוסים 'דן', במהלכו יותקנו תשתיות ומקלטים לעמדות הטענה עבור אוטובוסים במסוף רידינג. הסכם דומה נחתם עם חברת אלקטרה – אפיקים באשר לפיילוט במימון משרד התחבורה, שנועד לשרת 30 אוטובוסים בראש העין.